четвъртък, 31 май 2012 г.





От Константин Петров


Споменът за последния ден от летния трансферен прозорец миналата година все още е жив сред феновете на Арсенал и едва ли са много тези, които се надяват онзи 31-ви август да се повтори. Мениджърът на артилеристите си взе поука и започна селекцията за следващия сезон от рано, като подписа с Лукас Подолски още през пролетта.

Но една птичка пролет не прави, както казваме по нашите земи. Арсен Венгер и финансовият директор Иван Газидис имат много работа пред себе си, ако искат най-накрая да изградят шампионски отбор. Бърз поглед върху футболистите, които ще бъдат „на сергията” през лятото, показва, че с добър търговски нюх и малко късмет, в Северен Лондон може да акостират опитни национални състезатели, които да помогнат на „артилеристите” да „отстрелят” някой друг трофей през идния сезон.

Защитата

Вратарският пост, центърът и лявата зона на защитата са уплътнени с играчи, които доказаха, че са надеждни. Дясната зона обаче е най-уязвима, защото Бакари Саня няма адекватен заместник. Там Венгер ще търси нови хора.

Напускащи: Мануел Алмуния (освободен), Лукаш Фабиански (3 млн. Евро), Вито Маноне (1 млн. Евро), Себастиен Скилачи (2 млн. Евро), Йохан Джуру (7,5 млн. Евро)


Грегъри ван дер Вил – Аякс

Възраст: 24 години
Ръст: 1,81 м.  Тегло: 68 кг.
Цена: 10 млн. евро
Възможност за трансфер: 50%

Може би най-желаният десен бек това лято. Холандецът има само още една година от договора си на „Амстердам арена” и шефовете биха могли да му вземат добри пари това лято, вместо да рискуват да го изгубят догодина със свободен трансфер. Такава сделка ще е много удачна преди началото на Европейското първенство, защото цената на 24-годишния холандец може да скочи, ако „лалетата” стигнат напред в турнира. Той вече отказа на Рома, като заяви, че иска да играе в Шампионската лига. Реал (Мадрид) също се ослушват около него, но все още няма конкретна оферта.

След като Брадли Джонсън от Норич счупи крака на Саня за втори път в рамките на 5 месеца, изглежда, че французинът няма да е готов за началото на следващия сезон, а Карл Дженкинсън може и да е фен на Арсенал от дете, но истината е, че не е готов да играе на най-високо равнище. Това е зоната на „артилеристите”, която има нужда от спешно подсилване и ван дер Вил изглежда най-подходящата опция.


Лукаш Пишчек – Борусия (Дортмунд)

Възраст: 27 години
Ръст: 1,84 м.  Тегло: 73 кг.
Цена: 9 млн. евро
Възможност за трансфер: 30%

Пишчек е белият клонинг на Бакари Саня. В дефанзивен план е стабилен колкото всеки друг добър краен защитник, но това, което го прави истински ценен, са качествата му в атака. Арсенал и Борусия (Дортмунд) изповядват стил, в който бековете играят почти еднаква роля заедно с крилата, а не напразно Пишчек попада за втора поредна година в идеалния отбор на Бундеслигата. Предстои полякът да очарова по време на Европейското първенство, а Венгер винаги може да се обърне към Войчех Шчезни за подкрепа, ако се стигне до битка за подписа на защитника.

И Грегъри ван дер Вил и Пишчек в момента са несменяеми титуляри в отборите си, а в Арсенал ще трябва да се борят за място с може би най-добрия десен бек във Висшата Лига – Бакари Саня. Този факт би могъл да е решаващ, ако се стигне до сделка между клубовете.


Попълнение от младежите

На вратата на Емирейтс чука 20-годишният Кайл Бартли. Наричан „новият Рио Фърдинанд” и висок 1,91 метра, той е от пет години в академията на „артилеристите”, а прекара последните три под наем в Шефилд Юнайтед и Глазгоу Рейнджърс, където бе несменяем титуляр. Миналото лято подписа нов дългосрочен договор с Арсенал и още тогава Венгер заяви, че от следващия сезон момчето ще е част от първия отбор.


Полузащитата

Напускащи: Денилсон Невеш (5 млн. Евро), Абу Диаби (N/A)

Ако Венгер ще харчи (сравнително) голяма сума за един футболист, трябва да го направи за играч, който да играе точно в тази зона.  И то не защото наличните са слаби, а за да разнообрази креативната част с нов поглед върху играта. Кои са най-реалистичните възможности...


Милош Красич - Ювентус

Възраст: 27 години
Ръст: 1,85 м.  Тегло: 72 кг.
Цена: 16 млн. евро
Възможност за трансфер: 30%

Милош Красич е единственият в този списък, който съчетава любимите качества на Венгер, когато избира халфове – може да играе еднакво успешно както по крилото, така и в центъра. Ако не бяха неразбирателствата с Антонио Конте, сърбинът най-вероятно щеше да защити етикета „новия Недвед” и през шампионския сезон на Ювентус. Има нужда от ново начало, за да се върне към формата от най-добрите си дни в „Старата Госпожа”. Внушителната му физика е допълнителен „+”. Струва около 16 милиона евро, предполага се, че „бианконерите” ще го пуснат за 10.


Клинт Демпси - Фулъм

Възраст: 29 години
Ръст: 1,87 м.  Тегло: 84 кг.
Цена: 13 млн. евро
Възможност за трансфер: 70%

Атлетичен, бърз, рядко интелигентен футболист, с невероятен усет за пас и голов удар – завършен офанзивен халф. Статистиката му за изминалия сезон е впечатляваща – 46 мача във всички състезания с отбелязани 23 гола и направени 8 асистенции. И то в ролята на полузащитник.

Възрастта му може да се окаже проблем, но пък Микел Артета излезе 10 млн. паунда, а се оказа, че си струва всяко пени, въпреки 29-те си години. Демпси отказва да подпише нов договор с Фулъм (настоящият изтича след година) и открито заяви, че иска да играе в Шампионската лига. Тъй като няма слухове за негов трансфер в Манчестър Сити, Юнайтед или Челси, Арсенал остава единствената логична дестинация. Затова няма да е неочаквано, ако в следващите седмици американецът измине разстоянието от Крейвън Котидж до Емирейтс с бутонки на рамо и нов договор в джоба.


Йонес Белханда - Монпелие

Възраст: 22 години
Ръст: 1,74 м.  Тегло: 75 кг.
Цена: 8 млн. евро
Възможност за трансфер: 50%

Мароканското крило на Монпелие взриви френското първенство тази година, грабна наградата за най-добър млад играч, вкара 15 гола във всички състезания, даде и 5 асистенции. Въпреки че е от любимия тип играчи на Венгер – халф, който може да играе и като крило, Белханда може и да се окаже голяма хапка за устата на лондончани, защото слуховете го свързват и с Манчестър Сити. След като Еден Азар избра Челси, шампионите може да обърнат поглед към крилото на Монпелие, а евентуална финансова битка между Арсенал и Сити е с предизвестен край.

Интересен факт: През този сезон Белханда спечели и приза „Marc-Vivien Foe”, който се дава на най-добрия африкански футболист във Френската Лига 1. Предишните победители са Жервиньо (2011-та и 2010-та) и Маруан Шамак (2009-та). И двамата в момента носят екип с оръдие на гърдите.


Ян М’Вила - Рен

Възраст: 21 години
Ръст: 1,82 м.  Тегло: 80 кг.
Цена: 20 млн. евро
Възможност за трансфер: 10%

„Новият Патрик Виера” е сочен от мнозина за почти „артилерист”. Здрав, безкомпромисен дефанзивен полузащитник, когото повечето нападатели не искат да срещат на терена. Изигра 50 мача за Рен през изминалия сезон, а когато говорим за физически футбол, френското първенство е може би най-трудното в Европа. На пръв поглед това е мечтаният халф, но има няколко фактора, които по-скоро го отдалечават от Арсенал.

На първо място е цената му – прословутата циция Венгер няма начин да даде 20 млн. евро за един играч, след като може да купи 7-8 обещаващи младежи за тези пари. Второ – Арсенал има вече наложен халф на тази позиция – Алекс Сонг. Трето – камерунецът има две резерви, които са във възход – Франсис Коклен и Еманюел Фримпонг. Ако Рен се съгласят да вземат пари + играчи, ситуацията би се променила, но 20 млн. евро за един футболист – бил той на 21 години, френски национал и капитан на отбора си, са по-скоро препъни камък.


Нападението

Напускащи: Андрей Аршавин (11 млн. Евро), Карлос Вела (6 млн. Евро), Маруан Шамак (8 млн. Евро), Чу Юнг-Парк (6 млн. Евро), Никлас Бендтнер (7,5 млн. Евро)

Изглежда, че цялото резервно нападение на Арсенал ще бъде натирено. Това оставя 4-ма футболисти – Робин ван Перси (ако не напусне), Тео Уолкът (ако също не напусне), Лукас Подолски и Жервиньо. Явно истинското предизвикателство пред Венгер това лято ще е да изгради наново нападателната си линия. Беник Афобе и Конър Хендерсън напират от резервния отбор, но и на трансферния пазар има подходящи опции...


Оливие Жиру – Монпелие

Възраст: 25 години
Ръст: 1,92 м.  Тегло: 92 кг.
Цена: 9,5 млн. евро
Възможност за трансфер: 70%

Преди 2 години гигантът от Шамбери риташе за Тур във Втора дивизия. Този сезон вдигна шампионската титла с Монпелие, като стана и голмайстор на първенството с 21 попадения. Техничен левичар, той е един от малкото „тарани” в играта днес, които боравят с топката еднакво добре на земята и във въздуха. Не е тайна, че той е евтината версия на Фернандо Йоренте. Намери място между 23-мата на Лоран Блан в отбора на „петлите” за Европейското и изглежда, че дните му в Монпелие вече са преброени. Фактът, че е французин, автоматично го слага на върха в списъка за покупки на Венгер.


Демба Ба – Нюкясъл

Възраст: 27 години
Ръст: 1,89 м.  Тегло: 84 кг.
Цена: 15 млн. евро
Възможност за трансфер: 20%

Въпреки високата му „пазарна” цена, в медиите изтече информация, че Демба Ба има клауза в договора, която му позволява да напусне за около 8,5 млн. евро. Французинът със сенегалски корени доказа през първата половина на изминалия сезон, че може да носи Нюкясъл на гърба си с индивидуални изпълнения, а през втората – че може да играе и поддържаща роля на другия нападател Папис Сисе. Ба изпълняваше и двете роли брилянтно, без видимо усилие или напрежение. Той би бил перфектното „огледало” на Лукас Подолски по дясното крило на Арсенал.


Дейвид „Джуниър” Хойлет – Блекбърн

Възраст: 21 години
Ръст: 1,73 м.  Тегло: 70 кг.
Цена: свободен трансфер
Възможност за трансфер: 60%

Дребничкото канадско крило е един от най-желаните свободни агенти на острова това лято. Венгер го следи отдавна и според някои източници в Англия вече е отправил оферта към играча. Имайки предвид голямата бройка нападатели, които ще напуснат Арсенал, в предни позиции се отваря дупка, която френският мениджър ще трябва да запълва и Хойлет е една от сравнително евтините опции. Ситуацията е добра и за него, защото ще има повече шансове да играе, отколкото на друго място. А историята е показала, че няма по-добро място за млад играч в Англия от Арсенал.


Соломон Калу – Челси

Възраст: 26 години
Ръст: 1,86 м.  Тегло: 79 кг.
Цена: свободен трансфер
Възможност за трансфер: 70%

Другият възможен пълнеж за дупката в нападение. За разлика от Хойлет Калу е врял и кипял във Висшата лига. С Челси е печелил всички купи в Англия, тази година вдигна и Шампионската лига. И докато футболните му качества могат да бъдат поставяни под съмнение от време на време, опитът му е безценен. Африканецът има нужда от отбор, където ще играе редовно, а в Арсенал могат да му го гарантират. Високата заплата, която изисква, може да се компенсира от липсата на трансферна сума.

Вече се появиха сигнали, че Калу ще избира между два отбора – „артилеристите” и Шалке 04. Немците захапаха кокала, който има подаде Силви ван дер Ваарт и явно ще хвърлят всички усилия, за да привлекат мъжа й. За Венгер остава да се възползва от ситуацията...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Това са десет реални опции, които щабът на „топчиите” има на масата. Всички те притежават своята футболна и икономическа обосновка да носят червената фланелка от август. Остава да разберем дали и на Емирейтс мислят така...

------------------------------------------------

Ако статията ви е харесала, ударете един "like" на страницата на Barsenal във Facebook!

------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар