понеделник, 6 февруари 2012 г.


Пази се, Педро, идва Тейо!

От Константин Петров


В събота вечерта многото контузии и гъстият календар принудиха наставника на Барселона Пеп Гуардиола да бръкне в торбата с фокусите и да пусне срещу Реал Сосиедад титуляри 3-ма младежи. Повече „деца”, отколкото във всеки друг мач от Ла Лига този сезон. Те пък му се отблагодариха подобаващо.

„Искам да ги поздравя”, каза мениджърът, „защото не е лесно да се държиш толкова дисциплинирано, както го направиха те, имайки предвид напрежението, на което бяха подложени.”

Един от героите – Кристиян Тейо, изигра 90-минути, които най-вероятно ще помни цял живот, а 53 хиляди премръзнали фенове ще могат да кажат някой ден – „Бях там, когато Тейо вкара първия си гол в първенството!”.

Но откъде се появи този младеж?

„Махнете го това момче!”

Както повечето си съотборници, Кристиян Тейо е израснал с ДНК-то на Барса в кръвта си. Роден е през 1991 година в Сабадел – 200-хиляден град, който се намира на около 20 километра северозападно от Барселона. Когато е едва шестгодишен, баща му, който по онова време е футболист, а днес е треньор, го записва в школата на местния Кан Рул и слага началото на кариерата му във футбола.

Когато ги попитат за Кристиян Тейо, местните жители винаги разказват една и съща история – за мач, който неговият отбор е губел с 0-5 на полувремето, но на почивката треньорът е решил да пусне Тейо и Хектор Гарсия (който в момента играе в Сант Андреу) и срещата е завършила 6-5. През цялата втора част треньорът на противника е крещял към скамейката им: „Моля ви, махнете го това момче!”

Изявите на хлапака хващат окото на един от скаутите на Барселона и той го взима със себе си в школата на клуба. Тейо постъпва в академията през 2002-ра година, когато е на 10. В интервю за местен вестник той си спомня за дните му там: „Даваха ми по 3000 песети ученическа издръжка на месец. А вечер ползвах клубното такси, за да се прибирам вкъщи.”

В следващите 6 сезона минава през различните младежки формации, но през лятото на 2008-ма договорът му изтича и не е подновен. Градският съперник Еспаньол веднага се възползва от ситуацията и прибира момчето в „Б”-отбора си, където той рита до лятото на 2010-та година. Тогава Барса отново се сеща за него и му предлага да се върне, но Тейо вече има предложение, което му гарантира място в първия отбор на Еспаньол.

„Предложиха ми договор с мъжете, но аз винаги съм имал амбицията да успея тук”, казва младокът. „Така и не можах да се примиря с това, че напуснах Барса и когато те ми предложиха да ме вземат обратно, не съм се и замислял. Работих много, за да получа шанс за изява.”

Отново у дома

Така в повторния му дебютен сезон момчето от Сабадел изигра 22 мача за Барселона „Б”, в 12 от които бе титуляр. Вкара и 4 гола. Но истинската си сила показва от началото на настоящата кампания. Вече има 16 мача за дублиращия състав (11 като титуляр), отбелязал е 5 пъти. И резонно дойде повиквателната за първия отбор.

Тейо игра във всичките мачове за Купата на Краля до момента, вкара и два гола срещу Хоспиталет. Единият след 60-метров пробив (с левия крак), а другият – а ла Тиери Анри (с десния). Срещу Валенсия влезе в последните минути и буквално развинти десния бек на „прилепите” Мигел. Същото се случи и с Анхел и Гонзало от Виляреал, които имаха нещастието да гонят младежа по тъча.

Звездните му съотборници явно също му гласуват непоклатимо доверие. За 10-те минути, които прекара на терена срещу „жълтата подводница”, 4 от 5 атаки минаваха през него. Способността му да играе еднакво добре и с двата крака го прави изключително труден за опазване, а като се добавят дрибълът и скоростта му, момчето е неудържимо.

Стилът му напомня на уличните футболисти, които притежават огромен арсенал от трикове и са радост за окото. Наследникът на Луис Енрике в „Б” отбора на „каталунците” Еузебио Сакристан също го хвали: „Няма много всестранно развити играчи като него – той е много техничен, но същевременно е и отборен играч. А в мачовете се вижда, че може да взима и правилните решения.”

Гуардиола, който е доста пестелив, когато става въпрос за индивидуални хвалби, също не се сдържа: ”Той е чисто крило. Бърз е като куршум, има невероятна скорост. Изключително трудно се намират играчи като него. Много е млад, но с времето ще учи още неща. Справи се страхотно днес.”

Самият Тейо все още се наслаждава на момента – „Беше невероятно да започна мача редом до такива футболисти. Съотборниците ми са страхотни, те са отбор за пример! Шефът ми каза да играя широко и да се опитам да надбягвам защитата (така стана и гола му). Много съм щастлив, че той ми вярва.”

Оказва се, че не му е било трудно да се приспособи, защото в резервния отбор играят по същия начин и както си пролича, преходът бе незабележим. Още едно бижу, излязло изпод магическите ръце на треньорите в Ла Масия. Този факт накара Виктор Валдес да публикува снимка с Тейо във Фейсбук, под която възторжено коментира: „Ние имаме най-добрата школа в света!”

Друга интересна подробност е, че само преди седмица от Реал Бетис поискаха да вземат Тейо под наем до края на сезона. Гуардиола обаче отсече: „Няма да ходи никъде!” Явно тепърва предстои на противниковите треньори да викат: „Пеп, извади го, моля те!”

Истината е, че такъв възторг, какъвто предизивика това момче у феновете на Барселона, не е имало, откакто едно дребосъче, с номер 30 на гърба, смени Ето’о и 2 минути по-късно прехвърли вратаря на Албасете за 2:0. Датата бе 1 май 2005-та, а на тениската, която му стоеше като чувал, пишеше „Messi”.

------------------------------------------------

Ако статията ви е харесала, ударете един "like" на страницата на Barsenal във Facebook!

------------------------------------------------

2 коментара:

  1. В sportcafe-то бях публикувал коментар за Меси, после видях, че си ми отговорил. Регистрирах се там само и единствено, за да пусна този коментар. След поредния невероятен мач на Тейо и Меси (срещу Валенсия) реших да отговоря на това, което беше писал (по-скоро да го допълня) и видях, че тези от sportcafe-то са изтрили и моя, и твоя коментар, според мен без някаква логична причина. След почти едночасовата ми борба с техния сайт (оказа се, че регистрацията в Chrome не работи, във Firefox пък не работи логването и единствено в Internet Explorer може да се регистрираш, да се логнеш и да пуснеш коментар без проблем) съм повече от обиден за това, че коментарите ни са били изтрити (защото и твоя беше изключително точен и на място, както и разбира се самата статия). Не знам какво да кажа повече...

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей.

    И аз видях, че са махнали коментарите, но това е защото мисля, че са местили статията и ако са забравили да преместят и коментарите, те са отишли в забвението... :) В никакъв случай не е нещо нарочно направено от екипа, защото са много свестни момчета и не практикуват цензура. Наистина има малки проблеми с логването, ама веднъж успееш ли, след това е ОК.
    Не е лично отношение, най-вероятно е грешка от невнимание.
    Благодаря все пак за коментара ти под статията, беше много на място... ;)
    Лек ден.

    ОтговорИзтриване