неделя, 11 декември 2011 г.



Или как Пеп преметна Моу. Отново!


От Константин Петров

Вечерта на 10 декември 2011 година на терена на Бернабеу цареше коледно настроение – треньорите на двата отбора бяха пуснали в игра 2 борчета – както се полага, едно за Барса, едно за Реал (Мадрид). Но тук няма да се занимаваме с мадридското дръвче, също познато като CR7, а ще се концентрираме върху каталунската елха, която беше отрупана с футболна украса и подаръци за любителите на великата игра.

За тези, които не знаят какво представлява схемата борче във футбола – 4-ма защитници, 3-ма опорни халфа, наредени в една линия, 2-ма офанзивни полузащитници, също играещи в една права и един нападател на върха – борче. Характерното в този случай е, че така играят отборите от типа на Съндърланд, които залагат на много рендета, един висок и як централен нападател и разчитат предимно на статични положения, центрирания и индивидуални проблясъци. Затова, когато се очерта схемата на игра на Барса, много анализатори най-вероятно са си казали „WTF”!?

Откакто Гуардиола е начело на отбора, възпитаниците му не са играли по начин, който излключва разтваряне по крилата и се осланя предимно на вертикални пасове и самостоятелни пробиви. Преди да започне мача, много се спекулираше, че Пеп ще ползва 3-5-2, както го направи на няколко пъти успешно (преди всичко срещу Милан) и веднъж не толкова (срещу Валенсия). Акцентът винаги падаше върху това, че срещу Реал ще му трябват повече хора в центъра, за да задържат топката. И всички си мислеха, че 3-5-2 е единственото решение. 

Обаче Пеп е като фокусник – кара те да гледаш заека, който вади от шапката с едната ръка, докато те преджобва с другата. Така докато цял свят гледаше от началото на сезона как треньорът на каталунците пуска на терена цял отбор халфове и очакваше и сега да се случи същото, той бръкна в джоба на Моуриньо и му извади трите точки оттам. На двамата опорни халфа на Реал бяха противопоставени ПЕТИМА полузащитници от Барса. И то не кои да е – срещу Лас и Чаби Алонсо застанаха Шави, Иниеста, Бускетс, Фабрегас и забележете – Меси! Аржентинският гении зае мястото, на което обикновено играе при Гаучосите.

От другата страна май не го очакваха – Коентрао и Марсело се бяха наточили да борят Меси и Иниеста по крилата. Вместо това те бяха принудени да помагат на Рамос и Пепе и на моменти даже си пречеха. Така и трите гола на Барса дойдоха през центъра, каквато е и целта на борчето. Помогна и самочувствието на столичани, които влезнаха в мача, мислейки, че вече са го спечелили. Грешката на Валдес като че ли подсили ентусиазма им. И когато всички очакваха да настане касапницата от последните няколко мача, момчетата на Пеп просто скриха топката на мадридчани и дори не им дадоха много шанс да ги наритат.

Така Гуардиола остана непобеден на Бернабеу, Барселона измести Реал от първото място, а Жозе Моуриньо все още чака първата си победа над каталунците в Мадрид.

Явно блаугранас ще празнуват Коледа тази година по-рано, а в Мадрид могат да украсят Роналдо, за да си повдигнат малко настроението. 

------------------------------------------------

Ако статията ви е харесала, ударете един "like" на страницата на Barsenal във Facebook!

------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар